Waarom smaakt wijn naar braam?

Vandaag hebben we bramen geplukt! Heerlijk in de vrije natuur. Gewapend met een snoeischaar en een emmer die als een sjerp met een fel oranje spanband om mijn lijf hing. Natuurlijk wil je niet voor iedere kleine bes helemaal naar de grond reiken om deze teder in de emmer te leggen, maar efficiënt zonder rugpijn de kilo’s binnenhalen voor diverse potten jam.

Tijdens de pluk is lekker proeven van dat rijpe fruit absoluut belangrijk! Want hoe smaakt zo’n braam nu werkelijk. Wat ik tijdens mijn wijn/belevingsproefavonden altijd meegeef aan de wijnliefhebbers ” begin met alles wat je in je mond steekt eens met analyseren naar smaak en geur! Na veel ruiken en proeven ga je dan ook steeds meer herkennen en zullen de smaken en geuren in de wijn je een nog groter genot en beleving geven. Het ultieme en bewust genieten kan beginnen!

Maar hoe kan dat nu toch, dat een druif in de wijn zelden naar druif smaakt of ruik? Deze druif smaakt of ruikt wel naar framboos, braam, kers, grapefruit, perzik of zelfs leer enz enz. Zeer veel valt er te ontdekken in die complexe wijn.

Het is door de gisting, en vervolgens door de rijping, dat er smaak- en geurimpressies ontstaan die eerder aan andere vruchten doen denken. Een mix van factoren zijn hierbij van invloed. Denk hierbij aan de vele druiven soorten met al hun specifieke eigenschappen. Het klimaat, koel klimaat geeft frisse tonen, warm klimaat geeft tropische aroma’s. Verschillende type bodem, en de vinificatie hebben invloed. Hierbij kan men onder andere kiezen voor opvoeding op RVS tanks, amforen, houten barriques, houten enz. Hoe rijp is het fruit? Wordt er gebruik gemaakt van wilde gist of een geproduceerde gist met bepaalde karakteristieken. Tenslotte ontstaan nieuwe aroma’s door het ouderen op de fles. De lijst met invloeden is nog veel groter, hierboven geeft voor een groot gedeelte een inzicht.

Het beschrijven van wijn en de geuren en smaken ontdekken vind ik een geweldige beleving. Op het moment dat je al je zintuigen inzet ga je ook beter proeven en bewuster genieten. Een nog groter voordeel is dat op het moment dat je de smaken en geuren goed kan analyseren je automatisch betere wijn-spijs combinaties kan maken. Weet je na analyse dat een wijn ruikt naar rijpe braam, gedroogde vijg en krenten dan is dat perfect voor een combinatie met wild, biefstuk, gegrilde groenten of bij een winterse stoof.

Kan ik je helpen bij een wijn-spijs combinatie of wil je meer weten over de aangeboden wijnen op de webshop neem dan even contact op.

Veel oefenen en proeven, dat lijkt me zowiezo geen straf!

Beleef, ontdek en geniet, Salute!

https://redtemplewine.nl/blog/

https://perswijn.nl/2017/06/06/column-terug-naar-het-aroma-van-de-wijn/