Herfst in de wijngaard

De bladeren beginnen te vallen, het hout voor de houtkachel wordt weer aangevuld en de paddenstoelen schieten weer uit de grond. ‘’ een fijne tijd breekt aan “

Al enige tijd verdiep ik me ook in het vinden van eetbare paddenstoelen zoals in een eerdere blog al te lezen valt. Dit is een heerlijk seizoen voor mij! Prachtige combinaties maken met wat de herfst weer te bieden heeft, lekkere stoofschotels uit de oven, wild, paddenstoelen en gevulde peertjes met gorgonzola om er alvast een paar te noemen. Ik krijg het water in mijn mond. Hierbij drinken we natuurlijk een fijne rode verwarmende wijn tijdens deze wat koudere dagen en we gaan dit lekkere eten dan ook verwennen met een heerlijk glas ‘’ Pinot Noir ‘’

Pinot Noir is voor mij een persoonlijke favoriet. Een druif met veel finesse en diepgang. Pinot Noir is ook een belangrijk onderdeel van Champagne, Franciacorta en andere mousserende wijnen, en ik ben gek op mousserende wijn! zeker met een groot aandeel Pinot Noir. Het geeft de mousserende wijn complexiteit en de style is gerijpter

Pinot Noir, ook wel Spätburgunder in Duitsland en Pinot Nero in Italië, is een blauw druivenras met een compacte tros en de druiven hebben een dunne schil. Daardoor is het in het algemeen een druif die moeilijk te cultiveren is, want ze is gevoelig voor rot en schimmelziekten. Juist hierdoor is de plek van aanplant ( Lees Terroir ) ontzettend belangrijk en een goede wijnmaker die in de wijngaard de juiste beslissingen maakt om de mooiste en het gezondste fruit te krijgen. Pinot Noir heeft als bakermat Bourgogne waar hij groots is maar ook buiten Bourgogne wordt geweldige Pinot Noir wijn gemaakt. Denk hierbij aan Italie ( Oltrepo Pavese en Franciacorta), Duitsland ( Ahr/Baden) , Amerika (Oragon). Hierdoor zijn er grote verschillen zijn in smaak en stijlen.

Doorgaans is het een wat lichtere wijn zowel wat betreft kleur als intensiteit met vaak de smaak van kersen en framboos maar ook wat kruidigheid. Voor de Spätburgunder merk je ook vaak wat van roos in de smaak. De wijn is dus wat lichter maar heeft zeker veel karakter. Dat het een van mijn favoriete druivenrassen is komt vooral door mijn bezoeken aan alle geweldig plekken zoals Oltrepo Pavese waar ik de geweldige wijnen van Torti importeer,  de Ahr en Baden in Duitsland waar zeer mooie wijnen geproduceerd worden en natuurlijk Bourgogne en Champagne.

Natuurlijk staat Pinot Noir synoniem voor Bourgogne of de duurste wijn ter wereld de Romanee Conti zie mijn vorige Blog. Helaas is voor de gewone man een mooie Bourgogne niet meer te betalen door schaarste en grote investeerders. Veel van het beste spul gaat enkel nog naar toprestaurants , beleggingmaatschappijen en grootafnemer China. De echte liefhebber heeft het nakijken.

Maar gelukkig zijn er genoeg prachtige alternatieven!

De Pinot Noir rijpt het liefst in een koel klimaat zodat hij zijn zuren goed kan behouden en houd ook niet van nattigheid want hierdoor ontstaat juist rot en schimmelziekten. Een goed jaar houdt dan ook in dat er geen voorjaarsvorst is geweest waardoor de vruchtzetting goed plaatsvind. Weinig regen tijdens het groeiseizoen van de druiven zodat je mooi geconcentreerd sap in de druiven hebt met voldoende warmte enz enz.

Voor de wijnboer hangt er nog al wat van af!

Om al deze verschillen te proeven heb ik 5 wijnen naast elkaar gezet om eens kennis te maken en te kijken welke stijl je goed bevalt!

  • Paul Mas Estate Pinot Noir ‘’ Saint Hilaire Vinyard’’  Frankrijk Lanquedoc  
  • Hensel Aufwind Spatburgunder Pfalz Duitsland
  • Dino Torti Pinot Noir sinds 1910 Italie Oltrepo Pavese
  • Maso Cantanghel Pinot Nero Italie Trentino
  • Hensel Hogeflug Spatburgunder Pfalz Duitsland

We steken de haard aan, vullen het glas, gaan op ontdekking en proosten op een mooi seizoen, Salute !

Tip! serveer de wijn in een breed glas en het liefst iets gekoeld rond 16 graden. Je kunt de pinot noir karaferen maar je kunt ook de ontwikkeling met walsen in het glas volgen, daarbij wordt je iedere keer verrast met nieuwe geuren en smaken als er de tijd voor wordt genomen.  

© René