De natuur in op zoek naar eetbare paddenstoelen

De natuur in op zoek naar eetbare paddenstoelen

Wijn, eten, natuur en daar bijzonder van genieten staan dicht bij elkaar. Tijdens de corona tijd heb ik me voorgenomen om mijn lang gewenste droom waar te maken en te starten met me te verdiepen in eetbare paddenstoelen. Vol enthousiasme ben ik gestart samen met een goede vriend. Meteen de juiste veldgidsen gekocht en aan de slag. Natuurlijk dachten wij, hup schoenen aan, het bos in en zoeken maar. 

Dan begint het pas echt en slaat de twijfel toe! Klopt dit wel, is dit een goede of toch die verwante giftige? 

Ook hebben we verschillende malen uitleg gegeven aan passanten over wat wij aan het doen waren! Twee mannen in het bos, wel of niet op de hurken rommelend tussen de bladeren. Ik kan me voorstellen dat het een vreemd gezicht is voor toevallige passanten om twee grote bomen van kerels zo bezig te zien. Gelukkig waren de meesten bovenmatig geïnteresseerd en we hebben daardoor veel leuke mensen ontmoet met inspirerende verhalen.

Na die paar uitstapjes in het bos, met wat gerommel in de ruimte hadden we toch maar besloten om een heuse workshop te doen bij Gerard Koopmanschap. Hij is een van de weinige Nederlandse specialisten op het gebied van paddenstoelen en tevens zeer actief bij de Nederlandse Mycologische Vereniging. 

Dit was een hele bijzondere ervaring! Via veldwerk en het determineren van de paddenstoelen ontzettend veel geleerd over eetbare paddenstoelen. Conclusie en harde les ” alle paddenstoelen kan je eten, en sommige maar een keer ” ai … wat blijkt Nederland telt als een van de weinige landen in Europa de meest giftige soorten! Dus oppassen geblazen. 

Met meer kennis hebben we onszelf wegwijs gemaakt in de soorten die goed eetbaar zijn. Voorafgaand aan de juiste determinatie. Iedere paddenstoel wordt zorgvuldig bekeken, vergeleken om vervolgens het nog eens te doen.

Op de foto staan fluweelpootjes, typische winterpaddenstoelen die je kunt vinden in de maanden november, december en januari. Deze zijn glibberig/slijmerig aan de bovenkant met witte lamellen aan de onderzijde. 

Oké, time out … weten we het zeker, ja we weten het zeker, het is een fluweelpootje. Ondanks dat ik het zeker weet is het toch erg spannend. Voor de zekerheid toch maar even in de appgroep controleren met Gerard Koopmanschap. Gelukkig ik had het bij het rechte eind.

Ik heb er een heerlijke Aziatische soep mee gemaakt ”Tom Kha Goong” 

De volgende dag was het hele gezin weer fris en fruitig beneden. 

René

Helaas heb ik geen foto van de soep, erg jammer.

Tom Gai Goong voorbeeld

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_eetbare_paddenstoelen

https://redtemplewine.nl/blog/

https://www.youtube.com/watch?v=yj7WOBMsC_c&ab_channel=WorldofThaiFood